Succesvolle samenwerking Calder Werkt en Sitech Services

Sitech Services werkt al enige jaren naar grote tevredenheid samen met Calder Werkt. Door deze samenwerking ontstaat er een mooie win-win situatie. Zo zorgen we vanuit Calder Werkt voor geschikte medewerkers voor Sitech én we zorgen er door onze intensieve begeleiding ook voor dat deze nieuwe medewerkers weer mee kunnen doen op de arbeidsmarkt.

In het Limburgse Geleen, ter hoogte van de kruising van de autosnelwegen A2 en A76 ligt het grootste aaneengesloten industrieterrein van Nederland: Chemelot. Meer dan 8000 medewerkers werken dag in dag uit aan technische innovaties in de chemische industrie. Één van de gevestigde bedrijven is Sitech Services. Dé faciliterende organisatie voor alle fabrieken en bedrijven op het terrein. Bart Salemans, manager Safety Equipment & Fire Extinguishers bij Sitech, en Miranda Habets, accountmanager en jobcoach bij Calder Werkt in gesprek over de unieke samenwerking tussen Sitech en Calder Werkt.Sitech is ontstaan toen DSM de faciliterende diensten binnen Chemelot steeds meer uitbesteedde. Het bedrijf werd verantwoordelijk voor het beheer van heel industrieterrein Chemelot. Van centrale afvalzuivering tot veiligheid en bedrijfsbrandweer en nog veel meer diensten en voorzieningen. De bedrijfsbrandweer werd niet alleen verantwoordelijk voor uitrukken bij calamiteiten, maar werd ook verantwoordelijk voor andere diensten. Bart: “We doen bijvoorbeeld leidingbeheer (200 km bovengronds!) op het terrein. Maar denk ook aan het onderhoud van productslangen. Deze worden gecontroleerd en getest. Daarnaast zijn we ook verantwoordelijk voor veiligheidsuitrustingen. Denk aan chemiepakken, brandwerende pakken, gaspakken, filtermaskers en andere persoonsbeschermingsmiddelen. Na gebruik reinigen we ze, testen ze en verpakken ze weer steriel. Maar ook beheer en onderhoud van kleine blusmiddelen en mobiele gasdetectie.”

Voor deze werkzaamheden heeft Sitech naast de twee ploegen van de brandweer een aparte dagploeg aan het werk gezet. In dit team zijn via Calder Werkt vier mensen aan het werk. Miranda: “Peter, Jo, Jean en Wouter hebben het erg goed naar hun zin bij Sitech. Vanuit de boventalligheid bij DSM zijn twee heren terecht gekomen bij Calder Werkt en de andere twee heren zijn via het reguliere werving- en selectieproces in contact gekomen met mij. Zij werden door mij begeleid bij de sollicitatiegesprekken bij Sitech. Bart was over alle vier de heren zeer tevreden en heeft ze toen aangenomen.”

Bart: “De samenwerking verloopt heel prettig. Als ik afscheid moet nemen van één van de collega’s omdat ze met pensioen gaan, hoef ik Miranda maar te bellen. Zij kent onze organisatie heel goed en weet precies wat wij zoeken voor ons team. Het fijne is ook dat Calder Werkt de medewerkers begeleidt op de werkvloer en aanwezig is bij de beoordelingsgesprekken. Wij zijn tevreden over de mensen en over deze manier van samenwerken!”

De mensen die via Calder Werkt elders aan het werk gaan zijn bijvoorbeeld in een outplacement traject gekomen en/of zijn beperkt in kennis en kunde. Ze hebben vaak moeilijkheden met solliciteren door gebrek aan vaardigheden en ervaring hierin. Calder Werkt begeleidt deze mensen in een beschermde constructie van werk naar werk.