De Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau

NIO - De Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau (NIO, Boom Uitgevers Amsterdam) is dé intelligentietest voor het basis- en voortgezet onderwijs. De NIO zorgt voor een onderbouwing van het (pre-)advies over het juiste niveau van voortgezet onderwijs.

Foto Aob Perspectiefpeiling

De NIO is bedoeld voor leerlingen in groep 7 (eind) en 8 van het (speciaal) basisonderwijs en de klassen 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs, van praktijkonderwijs tot en met vwo. Aob Compaz heeft exclusief de online versie van de NIO beschikbaar.

Het advies van de basisschool over het best passende niveau van voortgezet onderwijs is leidend voor de schoolbaan van een leerling. Basisscholen bepalen zelf welke gegevens ze bij het advies betrekken. Hoe zorg je voor een stevige onderbouwing? Belangrijk daarbij zijn het beeld van de leerkracht die de leerling acht jaar heeft gevolgd, de resultaten uit het leerlingvolgsysteem en de persoonlijkheid van de leerling.

Veel scholen maken daarnaast voor een stevige onderbouwing van dit advies gebruik van een capaciteiten- of potentietest. Die je overigens ook kunt inzetten in groep 7 bij een onderbouwing van het (pré) advies. Helemaal handig nu de Entreetoets is komen te vervallen.

Meer weten of aanmelden?

Neem contact op met Calder Werkt TalentCompaz 088 2701230 of stel je vraag via onderwijs@aob-compaz.nl.  


Voordelen NIO

  • Online
  • Uitslag direct beschikbaar
  • Het hele jaar op elk gewenst moment af te nemen.
  • Klassikaal en individueel.
  • Korte afnameduur.
  • Extra invalshoek en onderbouwing bij schooladvies.
  • Nu ook eind groep 7 af te nemen voor preadvies.

Meer weten over NIO?

De NIO wordt gezien als een gedegen onderbouwing van het schooladvies. De gehele video vind je hier: 

Bekijk de video